Χρονογραφία

Hashtags:

#catalanrevolt (καταλανική εξέγερση)
#spanishrevolution (ισπανική επανάσταση)
#globalcamp (παγκόσμια κατασκήνωση)

15/05/2011

Η διαδήλωση που οργανώνει η “Πραγματική Δημοκρατία Τώρα” με το σύνθημα «Δεν είμαστε εμπορεύματα στα χέρια πολιτικών και τραπεζικών” ξεπερνάει όλες τις προσδοκίες. 130.000 άνθρωποι βγαίνουν στο δρόμο σε εξήντα πόλεις του ισπανικού κράτους.

#catalanrevolt

Στις Καταλανικές Χώρες, γίνονται διαδηλώσεις σε Αλικάντε, Πάλμα, Μαό, Λιέιδα, Φιγκέρας, Καστεγιό ντε λα Πλάνα, Τορρεβέγια. Στη Βαρκελώνη, 26.000 άνθρωποι διασχίζουν το κομμάτι που ενώνει την πλατεία Καταλούνια με το πάρκο Σιουταδέγια. Στη Βαλένθια, μια διαδήλωση 5.000 ατόμων δίνει το σήμα της εκκίνησης των κατασκηνώσεων. Μόλις τελειώνει η πορεία, 30 άτομα αποφασίζουν να περάσουν το βράδυ στο ύπαιθρο, στην πλατεία του δημαρχείου.

#spanishrevolution

Η διαδήλωση κάνει το κέντρο της Μαδρίτης να καταρρέει, από την πλατεία Θιμπέλες μέχρι την Πουέρτα ντελ Σολ. Όταν τελειώνει η πορεία, διακόπτεται η κυκλοφορία στην Γκραν Βια (κεντρική οδό) και οι επιθέσεις της αστυνομίας προκαλούν συγκρούσεις στην πλατεία Χαθίντο Μπεναβέντε, στο δρόμο Φουενκαράλ, Βαλβέρδε και την ίδια την Πουέρτα ντελ Σολ. Η ισπανική αστυνομία πραγματοποιεί δεκαεννιά συλλήψεις. Μετά το τέλος των συγκρούσεων, εκατό περίπου άνθρωποι κατασκηνώνουν στην Πουέρτα ντελ Σολ και δηλώνουν τη πρόθεση τους να παραμείνουν εκεί μέχρι τις 22 Μαΐου, ημέρα που πραγματοποιούνται δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στην Ισπανία, μέσω του hashtag #acampadasol (κατασκήνωση σολ). Γίνονται πορείες σε Αλμπαθέτε, Αλχεθίρας, Αλμερία, Αρκος ντε λα Φροντέρα, Μπανταχόθ, Μπιλμπάο, Μπούργος, Κάθερες, Κάντιθ, Θιουδάδ Ρεάλ, Κομποστέλα, Κουένκα, Κόρδοβα, Λα Κορούνια, Φερρόλ, Γρανάδα, Γκουανταλαχάρα, Ουέλβα, Χαέν, Πάλμα, Λανθαρότε, Λας Πάλμας, Λεόν, Λογρόνιο, León, Λούγο, Μάλαγα, Μέριδα, Μούρθια, Ουρένσε, Οβιέδο, Παμπλόνα, Πλασένθια, Πονφεράδα, Πουερτογιάνο, Σαλαμάνκα, Σαν Σεμπαστιάν, Σανταντέρ, Σαραγόσα, Σεβίλλη, Σόρια, Σάντα Κρουζ ντε Τενερίφε, Τολέδο, Ουμπρίκε, Βαγιαδολίδ, Βίγκο, Βιτόρια, Χερέθ.

16/05/2011

#catalanrevolt

Η Βαρκελώνη προστίθεται στις κατασκηνώσεις που άρχισαν στη Βαλένθια και τη Μαδρίτη. 59 άτομα κοιμούνται στο ύπαιθρο στην πλατεία Καταλούνια απαντώντας σε ένα αυθόρμητο κάλεσμα που διατυπώνεται στο Twitter. Τα συνεργεία καθαρισμού πλένουν με νερό την πλατεία από τις οκτώ το βράδυ για να εμποδίσουν τον κόσμο να κατασκηνώσει. Ωστόσο, ο αριθμός των ανθρώπων που συγκεντρώνεται σταδιακά αυξάνεται, και στις δέκα το βράδυ, όταν το έδαφος είναι στεγνό, γίνεται μια συγκέντρωση στην οποία αποφασίζεται να παραμείνουν επ 'αόριστον, να επιστρέψουν το συντομότερο σε περίπτωση που τους διώξουν και να καλέσουν τον κόσμο να έρθει στην πλατεία για να δείξει την αγανάκτησή του.

#spanishrevolution

Αγανακτισμένοι του Μπιλμπάο, της Γρανάδας, της Μάλαγας, της Σεβίλλης και της Σαραγόσα κατασκηνώνουν.

17/05/2011

#catalanrevolt

Εκατοντάδες άνθρωποι περνούν τη νύχτα στην πλατεία του Δημαρχείου της Βαλένθια. Στην πλατεία Καταλούνια στη Βαρκελώνη, μια συνέλευση 300 ατόμων συζητά για το ποια θα είναι η απάντηση στην παρουσία της αστυνομίας γύρω από την πλατεία. Τελικά, αποφασίζεται ότι θα αντιμετωπιστεί με μη-βίαιη παθητική αντίσταση και ότι παραμένουν αποφασισμένοι να επιστρέψουν στην πλατεία, εάν υπάρξει έξωση. Ξεκινάει κατασκήνωση στην Πάλμα και στην πλατεία Ντε Λα Φοντ στην Ταραγόνα.

#spanishrevolution

Στις πέντε το πρωί, η ισπανική αστυνομία εκκενώνει περίπου 250 ανθρώπους που περνούν τη νύχτα στην Πουέρτα ντελ Σολ και συλλαμβάνει έναν. Ο κόσμος συγκεντρώνεται στα δικαστήρια της πλατείας Ντε λα Καστίγια σε αλληλεγγύη με τους συλληφθέντες στη διαδήλωση της 15ης Μαΐου. Το απόγευμα, χιλιάδες άνθρωποι αμφισβητούν την έξωση της αστυνομίας και η #acampadasol (κατασκήνωση Σόλ) γίνεται ξανά μια πραγματικότητα.
Εκατοντάδες άτομα διαδηλώνουν στην πλατεία Ντε λα Ενκαρναθιόν στη Σεβίλλη και την πλατεία του Ομπραδέιρο της Κομποστέλα, όπου κάποιοι δεκάδες ξεκινούν κατασκηνώσεις. Εκτός από την Κομποστέλα, προστίθενται στις κατασκηνώσεις οι πόλεις Λα Κορούνια, Βίγκο, Ουρένσε, Γρανάδα, Βαγιαδολίδ, Σανταντέρ, Παμπλόνα, Σαντα Κρούθ ντε Τενερίφε, Λας Πάλμας, Κάντιθ, Οβιέδο και Σαραγόσα. Επιπλέον, γίνονται συγκεντρώσεις στο Μπούργκος, τη Σεγκόβια, το Τολέδο και το Κάθερες.

18/05/2011

#catalanrevolt

Ξεκινάει η κατασκήνωση στην πλατεία Ρικάρντ Βίνιες της Λιέιδα και στην πλατεία Σάντα Ανα στο Ματαρό. Στη Βαρκελώνη, στις δύο το πρωί, αντιπροσωπεία της ισπανικής και της καταλανικής αστυνομίας κάνει την εμφάνιση της στην πλατεία και καλεί τους συγκεντρωμένους να φύγουν για να καθαριστεί ο χώρος. Οι συγκεντρωμένοι αποφασίζουν να καθαρίσουν οι ίδιοι και ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να φύγουν. Όταν το ανακοινώνουν στην αστυνομία, αυτή αποχωρεί. Τη νύχτα, είναι πια 1.500 τα άτομα που συμμετέχουν στη συνέλευση της πλατείας Καταλούνια.

#spanishrevolution

Η ισπανική αστυνομία εκκενώνει έναν προς έναν τους κατασκηνωτές στη Γρανάδα και συλλαμβάνει τρείς. Τα επαρχιακά εκλογικά συμβούλια της Γρανάδας, της Σεβίλλης και της Αλμερίας απαγορεύουν τις συγκεντρώσεις το βράδυ. Οι αγανακτισμένοι δεν υπακούν στην απόφαση και συγκεντρώνονται στις τρεις πόλεις. Επίσης στο Οβιέδο και την Σαντα Κρούθ ντε Τενερίφε. Αρχίζουν κατασκηνώσεις στην Ουέλβα και το Λογρόνιο.

#globalcamp

Το κίνημα των αγανακτισμένων αρχίζει να λαμβάνει δείγματα διεθνούς αλληλεγγύης. Γίνονται συγκεντρώσεις μπροστά απο ισπανικές πρεσβείες στο Άμστερνταμ, το Λονδίνο και το Πόρτο.

19/05/2011

#catalanrevolt

Το επαρχιακό εκλογικό συμβούλιο της Βαλένθια κρίνει παράνομες τις κατασκηνώσεις κατά τη διάρκεια της παραμονής των εκλογών. Το επαρχιακό εκλογικό συμβούλιο της Καταλονίας μετά από αίτημα της κυβέρνησης να πάρει θέση, βάζει την απόφαση στα χέρια της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής. Ο καταυλισμός της Βαρκελώνης έχει συλλέξει ήδη 40.000 υπογραφές υποστήριξης. Οι κατασκηνώσεις και οι συνελεύσεις επεκτείνονται στο Βίκ, το Γρανογιέρς, το Ρουμπί, το Ολότ, το Αλικάντε, την Καστεγιόν, την Τορτόσα, το Ελτσε και το Γκραμενέτ ντελ Μπεσός. Γίνεται συγκέντρωση στο Μπενιδόρμ.

#spanishrevolution

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή κηρύσσει παράνομες όλες τις "συγκεντρώσεις και συναντήσεις" που έχουν οργανωθεί για την 21η Μαΐου (“ημέρα περισυλλογής”) και την 22η Μαΐου, ημέρα των εκλογών. Στις οκτώ το βράδυ, στην Πουέρτα ντελ Σολ καταγράφεται μια ακόμη ιστορική προσέλευση και η κατασκήνωση συνεχίζεται παρά την απαγόρευση. Η απαγόρευση ανάβει τα αίματα παντού και γίνονται καταυλισμοί στη Γρανάδα, την Τενερίφη, τη Μάλαγα, τη Λα Κορούνια, τα Γκραν Κανάρια, τη Σαραγόσα, τη Κομποστέλα, το Μπιλμπάο, το Σανταντέρ, τη Σαλαμάνκα, την Κιχόν, τη Ουέλβα, το Βίγκο, τη Σεβίλλη, τη Μούρθια, το Μπούργος, την Κόρδοβα, την Παμπλόνα, το Τολέδο, το Οβιέδο, τη Σεγκόβια, την Ορένσε, το Σαν Σεμπαστιάν, τη Μπανταχόθ, το Λογρόνιο, το Κάντιθ, την Αλμερία, την Καρταχένα, τη Θαμόρα, τη Φερρόλ, τη Λεόν, την Χαέν, τη Θιουδάδ Ρεάλ, το Αλμπαθέτε, το Χερέθ, το Βαγιαδολίδ, τη Γουαδαλαχάρα, την Παλένθια, τη Κόνκα, την Ποντεβέδρα και την Μέριδα. Γίνονται συγκεντρώσεις σε πολλά μέρη, ακόμη και στην Αρεθίφε και τη Θάφρα.

#globalcamp

Η διεθνής αλληλεγγύη συνεχίζεται με συγκεντρώσεις στο Λονδίνο, το Βερολίνο, το Άμστερνταμ, την Μπολόνια, την Πάντοβα, το Μπουένος Άιρες, το Γκέτεμποργκ, το Εδιμβούργο, τη Βαρσοβία, το Παρίσι και τη Λισαβόνα.

20/05/2011

#catalanrevolt

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Καταλονίας Φελίπ Πούιτς διαβεβαιώνει ότι δεν θα εφαρμόσει την εντολή της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής. Χιλιάδες άνθρωποι χτυπούν κατσαρόλες στην πλατεία Καταλούνια. Οι διαμαρτυρίες φτάνουν στο Καστελντεφέλς, Αλκόι, Βιλανόβα ι Γετρούδ, Τορεδεμπάρα, Αλγκέρ, Μανρέσα και Λα Σέου ντ΄Ουρζέλ. Αρχίζουν οι κατασκηνώσεις στη Τζιρόνα, Μενόρκα, Γκάνδια, Φιγκέρες, Αμπόστα, Γιέκλα, Ελβίσσα, Ρέους, Σαμπαντέλ και Ιγουαλάδα.

#spanishrevolution

Το επαρχιακό εκλογικό συμβούλιο της Μαδρίτης απαγορεύει, για άλλη μια φορά, τις συγκεντρώσεις στην Πουέρτα ντε Σολ. Η ισπανική κυβέρνηση αρνείται να εκκενώσει τους συγκεντρωμένους και η αγανάκτηση ξεσπά μετά τα μεσάνυχτα σε μια σιωπηλή κραυγή που αναπαριστάται σηκώνοντας και κουνώντας τα χέρια, εγκαινιάζοντας την “ημέρα περισυλλογής” (παραμονή των εκλογών). 20.000 άνθρωποι διαδηλώνουν στη Μάλαγα. Συγκεντρώσεις με κατσαρόλες σε πόλεις όπως η Άβιλα, η Αλχεθίρας, η Τερουελ, η Βιτόρια, η Αλμερία και το Χερέθ ντε λα Φροντέρα.

#globalcamp

Οι συγκεντρώσεις και η κατασκηνώσεις αλληλεγγύης στο ισπανικό κίνημα εκρήγνυνται σε όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερη απήχηση έχουν στην Ιταλία, όπου γίνεται ένα κάλεσμα μέσω κοινωνικών δικτύων να βγει ο κόσμος στις πλατείες των μεγάλων πόλεων της χώρας. Διαδηλώσεις σε Πόρτο, Μονπελιέ, Βανκούβερ, Σαν Ντιέγκο, Μπογκοτά, Σάο Πάολο, Ελσίνκι, Στοκχόλμη, Λίντς, Μπίρμινχαμ, Βρυξέλλες, Πράγα, Βουδαπέστη, Ζυρίχη, Γενεύη, Πουατιέ, Αθήνα, Κωνσταντινούπολη και Μαϊάμι. Οι κατασκηνώσεις εξαπλώνονται στην Ιταλία χάρη στα κοινωνικά δίκτυα. Με το σύνθημα “Βγές στο δρόμο!Η Ιταλία της δυσαρέσκειάς μας. Aγανάκτησε!” στις οκτώ η ώρα το απόγευμα γίνονται συγκεντρώσεις σε Κατάνια, Παλέρμο, Ταράντο, Μπάρι, Νάπολη, Ρώμη, Περούτζια, Σασάρι, Λέτσε, Φότζια, Τέραμο, Μαθεράτα, Ανκόνα, Σιένα, Φλωρεντία, Λιβόρνο, Ποντεδέρα, Πίζα, Βιαρέτζιο, Τεργέστη, Γκορίτσια, Βενετία, Τρεβίζο, Ροβίγο, Βερόνα, Ρέτζιο Εμίλια, Πάρμα, Μπρέσια, Μόνζα, Μιλάνο, Παβία, Γένοβα, Σαβόνα, Κουνέο και Τορίνο.

21/05/2011

Ημέρα “μαζικής περισυλλογής” στις πλατείες. Νύχτα πολιτικής ανυπακοής. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν στις πλατείες και δεν υπακούν στην απαγόρευση των κατασκηνώσεων γιατί συμπίπτουν με την “ημέρα περισυλλογής” των τοπικών και περιφερειακών εκλογών. Παντού υπάρχουν δραστηριότητες, συνελεύσεις και φόρουμ.

#catalanrevolt

Οι κατασκηνώσεις εξαπλώνονται σε Μπενιδόρμ, Σαντς, Κορνεγιά ντε Γιομπρεγάτ, Σαν Κίρζε ντελ Βαγιές, Καμπρίλς και Τορρεβιέχα. Οι κύριες συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται στη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια και την Πάλμα, όπου πολλαπλασιάζονται οι διαδηλωτές και αυτοί που κοιμούνται στις πλατείες.
Επίσης, διαδηλώσεις σε μέρη όπως η Αλζίρα, το Ρέους, η Αμπόστα, το Μπεσός Γκραμενέτ, Καρντεντέου, Βίκ και Σαν Κουγάτ. Το μόνο μέρος όπου επεμβαίνει η αστυνομία είναι το Αλκόι όπου γίνεται μια έξωση.

#spanishrevolution

Το κάμπινγκ έχει επεκταθεί σε Σόρια, Αρεθίφε, Βιτόρια, Χουέσκα, Αβιλές, Πονφερράδα, Λούγο, Θέουτα, Τερουέλ, Άβιλα, Ταλαβέρα ντε λα Ρέινα. Τα κύρια σημεία του κινήματος της χώρας ξεχειλίζουν από άκρη σε άκρη με κατσαρόλες και συνελεύσεις μέχρι το πρωί. Συγκεντρώσεις στην Πουέρτα ντελ Σολ της Μαδρίτης, τη Σεβίλλη, το Μπιλμπάο, τη Σαραγόσα, το Βαγιαδολίδ και την Τενερίφη.

#globalcamp

Οι διαμαρτυρίες εξαπλώνονται σε Κορκ, Βερολίνο, Βίλνιους, Σίδνεϊ, Πνόμ Πενχ, Γουαδαλαχάρα, Πόλη του Μεξικού, Σάντο Ντομίνγκο, Λίμα, Σαντιάγο, Χιλή, Μπέργκεν, Κοπεγχάγη, Αμβούργο, Τόκιο, Σαν Φρανσίσκο, Λος Άντζελες, Μόντρεαλ, Νέα Υόρκη, Κανκούν, Σαν Χοσέ, Γκάλγουέι, Δουβλίνο, Νότινχαμ, Ντίσελντορφ, Μόναχο, Τούμπινγκεν, Λουγκάνο, Λυών, Δουβλίνο, Κοτσαμπάμπα και Μπορντώ. Συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις σε ισπανικές πρεσβείες όπως αυτή της Αθήνας.

22/05/2011

#catalanrevolt

Η ημέρα των εκλογών περνά με τις πλατείες γεμάτες και χωρίς μια κοινή θέση του κινήματος απέναντι στις κάλπες. Η αποχή είναι η πρώτη επιλογή των Καταλανών για τις δημοτικές εκλογές τόσο στην Καταλονία (μπροστά από το κόμμα CIU) όσο και στα νησιά (μπροστά από το Partido Popular). Στη Βαλένθια, ωστόσο, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων επιλέγουν να ψηφίσουν το Λαϊκό Κόμμα (Partido Popular), το οποίο υπερβαίνει τον αριθμό της αποχής. Οι άκυρες και λευκές ψήφοι αυξάνονται σε όλες τις κοινότητες. Το Λαϊκό Κόμμα κερδίζει τις δημοτικές εκλογές στη Βαλένθια και τις Βαλεαρίδες Νήσους. Οι εκατοντάδες εναλλακτικές υποψηφιότητες, όπως αυτές της Λαϊκής Ενότητας (CUP) ή των Εναλλακτικών του Βαγιές (CAV), ισχυροποιούνται και προσθέτουν 150 συμβούλους και 80.000 ψήφους σε ολόκληρη τη χώρα. Τέσσερις δήμοι προστίθενται στο κύμα αγανάκτησης: Το Μασνοού φιλοξενεί την πρώτη συνέλευση αγανακτισμένων. Στο Μπαλαγκέρ, ξεκινούν οι συνελεύσεις κάτω από το όνομα “Αγανακτισμένοι της Νογέρα” και η Λιαγκόστα και το Παρέτς οργανώνουν διαμαρτυρίες με κατσαρόλες. Επίσης, στους καταυλισμούς της Βαλένθια και της Πάλμα αποφασίζεται να συνεχίσουν επ' αόριστον.

#spanishrevolution

Η αποχή είναι η πιο δημοφιλής επιλογή και σε όλη τη χώρα. Σχεδόν δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι αποφασίζουν να μην προσέλθουν στις κάλπες. Εκείνοι που προσέρχονται, σχεδόν 23 εκατομμύρια άνθρωποι, επιλέγουν ως επί το πλείστον να ψηφίσουν το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο λαμβάνει το 41,04% των δήμων, σε σύγκριση με το 23,01% των δήμων που παίρνει το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, το οποίο υφίσταται μία ιστορική οπισθοδρόμηση. Τα λευκά και τα άκυρα αγγίζουν επίπεδα ρεκόρ. Η εθνικιστική βάσκικη συμμαχία Bildu εκπλήσει την χώρα των Βάσκων και επιβάλλετε του PNV με περισσότερους από 250 συμβούλους. Οι εκλογές περνάν απαρατήρητες στις κατασκηνώσεις. Σε Μαδρίτη, Σαραγόσα, Σεβίλλη, Μάλαγα, Μπιλμπάο και Γρανάδα, οι πλατείες γεμίζουν και πάλι το βράδυ, με σκηνές και υπνόσακους.

#globalcamp

Συνεχίζουν οι συγκεντρώσεις σε όλο τον κόσμο: Κατμαντού, Σέφιλντ, Βέροια, Νέο Δελχί, Λειψία, Κάλιαρι, Μπρίστολ, Γκρατς, Βιέννη και Αθήνα, όπου χιλιάδες άνθρωποι κατασκηνώνουν στην πλατεία Συντάγματος. Γίνεται συγκέντρωση μπροστά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, και στη συνέλευση που ακολουθεί υπογραμμίζεται η σημασία μιας ευρωπαϊκής συμμαχίας.

23/05/2011

#catalanrevolt

Ξεκινούν οι κατασκηνώσεις στο Ριπόλ και στη Θερντανιόλα ντελ Βαγιές και γίνονται συνελεύσεις για πρώτη φορά στην Μπαρμπερά ντελ Βαγιές, στο Οσπιταλέτ ντε Γιομπρεγάτ, στο Λες Κόρτς (Βαρκελώνη), στο Πρεμιά ντε Μαρ και στο Σαν Μπόι ντε Γιομπρεγάτ. Συγκεντρώσεις σε μέρη όπως το Βιλαντεκάνς, Ματαρό και Μενακόρ. Δράσεις στη Βαλένθια για τη διεκδίκηση ελεύθερων δημόσιων χώρων.

24/05/2011

#catalanrevolt

Στην Ταρραγόνα, γίνεται πορεία κατά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Σε εορταστικό τόνο, κόσμος εισέρχεται στην εφορία που βρίσκεται στη Ράμπλα Νόβα. Στη Βαρκελώνη, εκατό άνθρωποι διακόπτουν το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, για να αποτρέψουν την έγκριση των περικοπών. Αποκεντρωμένες συνελεύσεις σε γειτονιές της Βαλένθια όπως το Καμπανιάλ και η Ρουθάφα.

#spanishrevolution

Στη Μούρθια, εκατό περίπου εξοργισμένοι μπαίνουν στην περιφερειακή τηλεόραση “7 Región de Murcia” για να καταγγείλουν τη χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης, και μετά από κάποιες στιγμές έντασης με τους υπεύθυνους καταφέρνουν να διαβάσουν ένα μανιφέστο-έκκληση για “μια δημόσια τηλεόραση με ποιότητα και πλουραλισμό, χωρίς διαφθορά."

#globalcamp

Στις Βρυξέλλες, ένας νεαρός μπαίνει λαθραία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απαιτεί απο τους βουλευτές και ευρωβουλευτές "πραγματική δημοκρατία τώρα." Το βράδυ, η γαλλική αστυνομία εκκενώνει την πλατεία της Λυών, Μπελκουρτ.

25/05/2011

#catalanrevolt

Ξεκινούν οι κατασκηνώσεις σε Αρχεντόνα, Μπαντία ντελ Βαγιές και Σαν Μπόι ντε Γιομπρεγάτ. Πρώτες διαδηλώσεις και συνελεύσεις στην Σάντα Περπέτουα ντε Μογούδα και Σαντ Φελίου ντε Γιομπρεγάτ.

#globalcamp

Η Ελλάδα επιστρέφει στους δρόμους με ένα κάλεσμα που γίνεται μέσω των κοινωνικών δικτύων. Συγκέντρωση σχεδόν 50.000 ανθρώπων στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, αλλά διαμαρτυρίες και σε πάνω από τριάντα πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και το Ηράκλειο. Συγκέντρωση στην ιταλική πόλη της Φεράρα.

26/05/2011

#catalanrevolt

Πρώτη συνέλευση των αγανακτισμένων στο Ριπογιέτ. Διαδηλώσεις ενάντια στις περικοπές στην εκπαίδευση σε Τεράσσα και Βαρκελώνη, όπου χιλιάδες άνθρωποι, φοιτητές και καθηγητές κατέβουν στους δρόμους ενάντια στην επισφάλεια των θέσεων εργασίας και την αύξηση των τελών φοίτησης. Ξεκινούν κατασκηνώσεις στο Μαρτορέλ και στο Πράτ ντε Γιομπρεγάτ. Σταματούν μία κατάσχεση σπιτιού στην Μπανταλόνα.

#spanishrevolution

Εγκρίνεται πλαίσιο μίνιμουμ αιτημάτων στην Πουέρτα ντε Σολ της Μαδρίτης.

27/05/2011

#catalanrevolt

Εκκενώνονται οι πλατεία Καταλούνια της Βαρκελώνης και η Ρικάρντ Βίνιες στη Λιέιδα. Στη Βαρκελώνη, η διάλυση του καταυλισμού και η έξωση της κατασκήνωσης γίνεται με το πρόσχημα μιας επιχείρησης “για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και να απομακρυνθούν επικίνδυνα αντικείμενα." Χιλιάδες άνθρωποι μπαίνουν περιμετρικά της πλατείας για να αποφευχθεί η έξοδος των απορριμματοφόρων, στα οποία μεταφέρονται τα πράγματα των ανθρώπων του καταυλισμού. Τότε, αρχίζουν αδιάκριτες επιθέσεις της αστυνομίας ενάντια στους διαδηλωτές, που αντιστέκονται μη βίαια στο έδαφος, με αποτέλεσμα 120 άνθρωποι να χρειαστούν ιατρική φροντίδα και ακόμη 15 να μεταφερθούν σε νοσοκομεία με σοβαρούς τραυματισμούς από πλαστικές σφαίρες. Η μαζική εισροή αλληλεγγύης κάνει τις γραμμές της αστυνομίας που προστατεύουν την πλατεία να υποχωρήσουν. Η πλατεία ανακαταλαμβάνεται από τον κόσμο και η αστυνομία υποχωρεί ρίχνοντας πλαστικές σφαίρες. Οι αντιδράσεις για τη δράση της αστυνομίας είναι άμεσες. Μια πορεία από φοιτητές των σχολών της πανεπιστημιούπολης κατεβαίνει φράζοντας την οδό Διαγονάλ μέχρι την πλατεία Καταλούνια. Τα διεθνή ψηφιακά μέσα ενημέρωσης καλύπτουν την είδηση της έξωσης στις πρώτες σελίδες κάνοντας πολύ σκληρή κριτική στην στάση της αστυνομίας. Την κριτική αυτή συμμερίζονται και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο αλλά και ο καταλανικός Συνήγορος του Πολίτη ο οποίος ξεκινά επίσημη έρευνα. Το απόγευμα, ένα συλλαλητήριο ενάντια στις περικοπές στον τομέα της υγείας περνά μέσα από την Ράμπλα της Βαρκελώνης.
Στη Λιέιδα, τριάντα αστυνομικοί κάνουν έξωση των κατασκηνωτών, αρκετοί από τους οποίους τραυματίζονται από τα χτυπήματα που δέχονται κάνοντας παθητική αντίσταση, και γίνονται δύο συλλήψεις. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές κατευθύνονται προς το αστυνομικό τμήμα μέχρι να απελευθερωθούν τελικά (με κατηγορίες) οι δύο συλληφθέντες.
Τη νύχτα, οι πλατείες γίνονται πάλι μια κραυγή ενάντια στην αστυνομική βία. Στη Βαρκελώνη 40.000 άτομα και στη Λιέιδα 4.000, γεμίζουν τις δυο πλατείες. Δεν είναι μόνοι. Παντού υπάρχουν συγκεντρώσεις υποστήριξης. Αρένις ντε Μάρ, Ρέους, Αμπόστα, Ματαρό, Κανέτ, Τζιρόνα, Τορτόσα, Βιλανόβα, Αλικάντε και Βιλανόβα ι λα Τζερτρού είναι μερικά μόνο από τα μέρη όπου η οργή πολλαπλασιάζεται, τώρα ως απόρριψη των εξώσεων.

28/05/2011

#catalanrevolt

Οι κατασκηνώσεις ξαναστήνονται σε Βαρκελώνη και Λιέιδα. Γίνεται η Πρώτη Συνάντηση Συνοικιών, Χωριών και Δήμων της Καταλονίας, ως πρώτο βήμα για το συντονισμό των συνελεύσεων και καταυλισμών που προέκυψαν με την εμφάνιση του κινήματος “15Μ”. Στην Πινιέδα ντε Μάρ ξεκινάει κατασκήνωση.
Η πλατεία Καταλούνια γεμίζει για να αποτραπεί έξωση με πρόσχημα την διατήρηση της δημόσιας τάξης, λόγω του εορτασμού της νίκης στο Τσάμπιονς Λιγκ της Μπαρτσελόνα. Αν και στην αρχή των εφόδων της αστυνομίας - που προκαλούνται απο τα επεισόδια στο δρόμο Πελάγιο και τελειώνουν με 100 συλλήψεις και 132 τραυματίες (οπαδών της Μπαρτσελόνα) - οι Mossos (καταλανική αστυνομία) προσπαθούν να εισέλθουν και στην πλατεία, εκατοντάδες άνθρωποι καταφέρνουν να αντισταθούν καθισμένοι στο πάτωμα και με τα χέρια ψηλά. Η αστυνομία υποχωρεί και η πλατεία γιορτάζει μια ακόμη νίκη.

#spanishrevolution

Λαϊκές συνελεύσεις πραγματοποιούνται σε 41 γειτονιές και 77 δήμους της Μαδρίτης ως απόδειξη της αποκέντρωσης του κινήματος.

#globalcamp

Συγκέντρωση στο Καρμώ-Πλουζέρ. Στην Ελλάδα γίνεται κάλεσμα για πανευρωπαϊκή διαδήλωση στις 29 Μαΐου.

29/05/2011

#catalanrevolt

Τα γεγονότα της 27ης και 28ης Μαΐου αναβάλλουν την συνέλευση όπου θα έπρεπε να συζητηθεί η συνέχεια της κατασκήνωσης. Τα μέλη της κυβέρνησης και της βουλής αποδοκιμάζονται όπου πηγαίνουν. Ο Φελίπ Πούιτς αποδοκιμάζεται στο Άρνες και η πρόεδρος του κοινοβουλίου Νούρια ντε Γκισπέρτ στο Ριπόιλ. Διαδηλώσεις στη Βαλένθια και στο Μασνόου. Γεννιούνται οι συνελεύσεις του Μπέγες και του Καμπρίλς.

#spanishrevolution

Διαδήλωση στη Σεβίλλη.

#globalcamp

Η γαλλική αστυνομία διαλύει τον καταυλισμό της πλατείας της Βαστίλης στο Παρίσι. Η συγκέντρωση έχει 1.000 άτομα, κατά "της ανεργίας, της ανασφάλειας και της διαφθοράς." Στην Ελλάδα, γίνονται ιστορικές διαδηλώσεις σε 60 πόλεις στο πρώτο Ευρωπαϊκό Ραντεβού. Η κυριότερη είναι αυτή της Αθήνας, όπου 100.000 άνθρωποι βγαίνουν τους δρόμους κάτω από το σύνθημα “Να φύγουν τώρα!”

30/05/2011

#catalanrevolt

Οι ομάδες τις Βαρκελώνης συζητούν για τις διάφορες πιθανότητες συνέχισης του καταυλισμού. Στη Βαλένθια, αποφασίζουν να συνεχίσουν την κατασκήνωση. Οι συνελεύσεις προωθούν μια συντονισμένη συμβολική δράση, την εκταμίευση 155 € απο την τράπεζα (κάνοντας αναφορά στην 15η Μαΐου). Αποκλείουν το γαλλικό προξενείο στη Βαρκελώνη σε ένδειξη αλληλεγγύης για την εκκένωση της πλατείας της Βαστίλης.

#spanishrevolution

Σταματάει η κατασκήνωση στο Τολέδο.

31/05/2011

#catalanrevolt

Εκατό άνθρωποι καθαρίζουν την πλατεία Σαν Ζάουμε της Βαρκελώνης, όπου βρίσκεται το Παλάτι της Τζενεραλιτάτ (έδρα της κυβέρνησης) και η έδρα του Δήμου, ως αναφορά στη δικαιολογία του Φελίπ Πούιτς να εκκενώσει την πλατεία στις 27 Μαΐου: τον καθαρισμό. Η συνέλευση όπου επρόκειτο να αποφασιστεί το μέλλον του καταυλισμού της Βαρκελώνης αναστέλλεται λόγω βροχής. Γεννιέται η κατασκήνωση του Ντεσπί και η συνέλευση της Αλέγια. Μια διαδήλωση στους δρόμους της Τζιρόνα και του Σάλτ ξεκινά τις συνελεύσεις στην τελευταία, με το σύνθημα “Το Σάλτ αγανακτισμένο και αλληλέγγυο”. Δεκάδες άνθρωποι κατασκηνώνουν μπροστά από το Νοσοκομείο της Βιλαντεκάνς για να καταγγείλουν τις περικοπές στον τομέα της υγείας που προωθούνται από τον σύμβουλο υγείας Μπόι Ρουίθ.

#globalcamp

Τη νύχτα, 50.000 άνθρωποι περικυκλώνουν την Ελληνική Βουλή, που βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, και κρατούν στο εσωτερικό του βουλευτές που δεν μπορούν να εξέλθουν μέχρι τα μεσάνυχτα. Το σύνθημα είναι: «Δεν φεύγουμε μέχρι να φύγουν η κυβέρνηση, η βουλή και το χρέος της." Στην πλατεία ακούγεται "Κλέφτες, Κλέφτες,!" ή “Τώρα η Βουλή είναι μια φυλακή."

01/06/2011

#catalanrevolt

Τώρα ναι. Στον καταυλισμό της Βαρκελώνης συζητούν γύρω από την συνέχεια. Υπάρχει συμφωνία στο να δοθεί έμφαση στο κίνημα και όχι την κατασκήνωση. Συμφωνούν στο να πάει ο κόσμος στις γειτονιές και να οργανωθεί το κίνημα από εκεί. Οι διαφορές παρουσιάζονται όταν συζητάτε το πώς. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει συναίνεση, η Συνέλευση αποφασίζει να αναβάλει τη λήψη απόφασης μέχρι τις 5 Ιουνίου. Κατασκήνωση ξεκινά στο Μαλγκράτ δε Μάρ. Οι αγανακτισμένοι της Τζιρόνας συγκεντρώνονται μπροστά στο νοσοκομείο “Josep Trueta” για υποστήριξη του προσωπικού που κάνει απεργία. Διαδήλωση του δημόσιων σχολείων της Πρεμιά ντελ Μαρ ενάντια στις περικοπές. Γίνονται απεργίες αλα ιαπωνικά (σ.μ. παραμονή μέχρι αργά στο χώρο) σε βιβλιοθήκες πανεπιστημίων της Βαρκελώνης.

#globalcamp

Συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. Μια ομάδα διαδηλωτών κλείνουν την έξοδο του Ναυτικού Ομίλου της Κέρκυρας, όπου Έλληνες και ξένοι βουλευτές παρευρίσκονται σε δείπνο του Ελληνικού Κοινοβουλίου για μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους. Μια άλλη ομάδα μπλοκάρει τις πόρτες ενός κέντρου για ηλικιωμένους, όπου πραγματοποιείται επίσκεψη του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου Πεταλωτή, που αναγκάζεται να βγει από την πίσω πόρτα. Μετά τη χιονοστιβάδα των αντιδράσεων απο χιλιάδες αγανακτισμένους που κατηγορούν το MEGA (το πρώτο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι της χώρας) για παραπληροφόρηση, η σελίδα του καναλιού στο Facebook αποσύρεται με το φόβο της κακής δημοσιότητας.

02/06/2011

#Catalanrevolt

Ξεκινά κατασκήνωση στην Καλέγια. Οι αγανακτισμένοι σταματούν μια κατάσχεση στην Μοντκάδα.

03/06/2011

#catalanrevolt

Γεννιούνται οι “Αγανακτισμένοι της Ουλντεκόβα” με μια συνέλευση και μια πορεία με κατσαρόλες. Στο Ματαρό γίνεται μια πορεία από το πάρκο της Θερδανιόλα μέχρι την πλατεία της Σάντα Άννα.
Ο Υπουργός Εσωτερικών Φελίπ Πούιτς απονέμει μετάλλια στο σώμα των ΜΑΤ της καταλανικής αστυνομίας μόλις μία εβδομάδα μετά τις επιθέσεις της αστυνομίας της 27ης Μαΐου, όταν αστυνομικοί χτύπησαν άτομα που αντιστέκονταν ειρηνικά. Διαδήλωση στο Βίκ κατά του ρατσισμού και της παρουσίας του PxC (ακροδεξιού κόμματος) στην περιοχή της Οσόνα.

#spanishrevolution

Ξεκινά η Συνέλευση των Συνελεύσεων στη Μαδρίτη. Συμμετέχουν 56 συνελεύσεις από όλη τη χώρα. Αποφασίζεται να οριστούν δύο ημερομηνίες μεγάλων κινητοποιήσεων. Η 11η Ιουνίου, που συμπίπτει με το σχηματισμό των περισσότερων δημαρχιακών συμβουλίων (ανάληψη καθηκόντων) και η 19η Ιουνίου, ημερομηνία παγκόσμιας κινητοποίησης.

04/06/2011

#catalanrevolt

Ο Φελίπ Πούιτς αποδοκιμάζεται στα εγκαίνια της Γιορτής των Κερασιών του Παούλς.
Στη Βαρκελώνη, η ημέρα είναι έντονη. Το πρωί, πραγματοποιείται η Δεύτερη Συνάντηση Συνοικιών, Χωριών και Δήμων της Καταλονίας και το απόγευμα, μια πορεία διαμαρτυρίας καταλήγει στο Υπουργείο Εσωτερικών για να ζητήσει την παραίτηση του Φ.Πούιτς. 1.500 άτομα χτυπάνε δυνατά κατσαρόλες απο τις εφτά και μισή μέχρι τις εννέα το βράδυ, όταν και επιστρέφουν με πορεία στην πλατεία Καταλούνια της Βαρκελώνης.

#globalcamp

Συγκέντρωση στην Πόλη του Μεξικού. Έξωση της κατασκήνωσης στη Λισαβόνα.

05/06/2011

#catalanrevolt

Διαδήλωση στη Βαρκελώνη κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων με σύνθημα “Να κλείσουμε πια τα πυρηνικά εργοστάσια!” Η συνέλευση της πόλης παίρνει μια απόφαση για το μέλλον του κινήματος στη Βαρκελώνη. Η #Acampadabcn (κατασκήνωση Βαρκελώνη) θα γίνει μια μόνιμη Αγορά, όπου θα συναντιώνται οι επιτροπές και θα γίνονται οι συνελεύσεις, αλλά θα σταματήσει να είναι κατασκήνωση. Η βραδυνή δραστηριότητα δεν θα διατηρηθεί. Την ίδια απόφαση παίρνουν στη συνέλευση της Λιέιδα. Ο Φελίπ Πούιτς (υπουργός εσωτ. της Καταλονίας) αποδοκιμάζεται στο Βάλς.

#globalcamp

Ημέρα του δεύτερου Ευρωπαϊκού Ραντεβού στην Ελλάδα, όπου μια μαζική διαδήλωση στην πλατεία Συντάγματος της Αθήνας (70.000 άτομα) περικυκλώνουν ξανά το Κοινοβούλιο φωνάζοντας "Κλέφτες, Κλέφτες!”.

06/06/2011

#catalanrevolt

Συγκέντρωση μπροστά από την “Alcampo Mataró” για τη στήριξη των εργαζομένων που είναι σε απεργία. Πρώτη συνέλευση της κατασκήνωσης του Καστεγιάρ ντελ Βαγιές. Κόσμος καταδιώκει τον γραμματέα των Πανεπιστημίων της Ισπανικής κυβέρνησης, Μάριους Ρουβιράλτα, στους διαδρόμους της Σχολής Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, προκειμένου να καταγγείλουν τις περικοπές και τις απολύσεις καθηγητών.

07/06/2011

#catalanrevolt

Κατσαρόλες στο πάρκο του Καν Γκοδό της Τεϊά. Η νομική ομάδα που παρακολούθησε τη διαδικασία εκκένωσης της πλατείας Καταλούνια στις 27 Μαΐου, κοινοποιεί μία έκθεση σύμφωνα με την οποία η αστυνομία παραβίασε θεμελιώδη δικαιώματα όπως το δικαίωμα στη σωματική και ηθική ακεραιότητα, το δικαίωμα των σχετικών αποδεικτικών στοιχείων που διασφαλίζουν το δικαίωμα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, το δικαίωμα της ελεύθερης επικοινωνίας και της λήψης πληροφοριών και το δικαίωμα ιδιοκτησίας, ιδιωτικής ζωής, του συνέρχεσθαι και ελεύθερης κυκλοφορίας. Αποφεύχθει η έξωση στο Σαν Αντρέου ντε Παλομάρ.

#spanishrevolution

Η γενική συνέλευση της Πουέρτα ντε Σολ αποφασίζει να λήξει την κατασκήνωση, το μεσημέρι της Κυριακής 12 Ιουνίου.

08/06/2011

#catalanrevolt

Συγκέντρωση για την υπεράσπιση των δημόσιων υπηρεσιών, υπέρ των καταλήψεων αυτών και κατά των περικοπών στην πλατεία Σαν Ζάουμε της Βαρκελώνης, που διοργανώνεται από τα συνδικάτα CCOO, UGT και IAC, και στην πλατεία του Δημαρχείου της Τορτόσα που διοργανώνεται από εργαζομένους και χρήστες της υγείας και της εκπαίδευσης. Αρχίζει συγκέντρωση στο παλάτι του Μπενικαρλό στη Βαλένθια, όπου την επόμενη μέρα θα λάβει μέρος η πρώτη συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου της Βαλένθια.

#spanishrevolution

Σταματάει η κατασκήνωση στη Μάλαγα.

09/06/2011

#catalanrevolt

Πορεία στο Ρέους. Η ισπανική αστυνομία επιτίθεται στους συγκεντρωμένους έξω απο τα δικαστήρια της Βαλένθια και κάνει πέντε συλλήψεις. Αρκετά άτομα τραυματίζονται.

#spanishrevolution

Στη Μαδρίτη και πάλι συγκέντρωση μπροστά στη Βουλή, αυτή τη φορά για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους διαδηλωτές της Βαλένθια.

10/06/2011

#catalanrevolt

Ξεκινά κατασκήνωση στον Σαν Αντρέου ντε Παλομάρ.

#spanishrevolution

Έχουν ήδη σταματήσει οι κατασκηνώσεις σε Παμπλόνα, Τερουέλ και Γρανάδα. Δράσεις κατά της μεταρρύθμιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης στην έδρα του CEOE (Ισπανική Συνομοσπονδία Επιχειρηματικών Οργανώσεων) και στο Υπουργείο Εργασίας, στη Μαδρίτη. Συλλήψεις ακτιβιστών των Anonymous από την ισπανική αστυνομία.

11/06/2011

Δράσεις σε όλη την επικράτεια και το ισπανικό κράτος κατά τη σύσταση των δήμων, μετά τις δημοτικές εκλογές. Το κίνημα, του οποίου ένας από τους κύριους άξονες είναι η διεκδίκηση μιας πραγματικής δημοκρατίας, είναι παρόν με πολύ διαφορετικούς τρόπους στις τελετές ανάληψης των δημάρχων.

#catalanrevolt

Η καταστολή είναι παρούσα σε τρεις πόλεις. Στο Σαγούντο, στην Πάλμα-όπου η αστυνομία συλλαμβάνει τρία άτομα που αναρριχήθηκαν στο μπαλκόνι του Δημαρχείου από ένα ικρίωμα-και στην Καστεγιόν όπου και αναγκάζουν μια ομάδα αγανακτισμένων να βγεί από το γκαράζ απο όπου θα έβγαιναν οι δημοτικές αρχές. Η ημέρα εξελίσσεται ομαλά σε άλλες πόλεις. Στο Μαλγκράτ ντε Μαρ κάνουν την “κηδεία” της δημοκρατίας. Στην Πινιέδα ντε Μαρ γίνονται παραστάσεις τσίρκου και μια διαμαρτυρία με κατσαρόλες, στην Καλέγια προσομοιώνεται το γκαλά των Βραβείων Όσκαρ βάζοντας ένα κόκκινο χαλί για να περάσει η πολιτική τάξη. Έφοδος σε διάφορες συνόδους ολομέλειας δημ. Συμβουλίων όπως σε αυτή της Γκάντια, γίνονται συγκεντρώσεις, όπως αυτές σε Μπαντία ντελ Βαγιές, Ρέους, Τορτόσα και Ελ Μασνόου, ή πορείες όπως αυτή της Τζιρόνα, όπου 3.000 άτομα διαδηλώνουν ενάντια στις περικοπές στην κοινωνική πρόνοια και εργασία. Οι πιο πολυσυζητημένες συγκεντρώσεις γίνονται στην Μπανταλόνα εναντίον του ξενόφοβου Χαβιέρ Γκαρθία Αλμπιόλ, με κομμάτια chorizo* στα χέρια και στο Αλικάντε ακούγονται ισχυρά σφυρίγματα και αποδοκίμασίες ενάντια στον πρόεδρο του σώματος των αντιπροσώπων, μέλους του PP (λαϊκό κόμμα) του Αλικάντε και κατηγορούμενο της “υπόθεσης Μπρουγάλ”, Χοσέ Χοακίν Ριπόλ.
Η κάτοικοι της περιοχής Λα Μπορδέτα της Βαρκελώνης μπαίνουν στο Καν Μπατγιό, ένα χώρο που ανακτάται απο τους κατοίκους μετά από ένα αγώνα διεκδίκησης 30 χρόνων στον οποίο είχε πάρει μέρος και η #acampadasants (λαική συνέλευση της περιοχής Σάντς. Ο χώρος θα αυτοδιαχειρίζεται από τους κατοίκους.
(*chorizo: ισπανικό αλλαντικό, η λέξη έχει και με τη σημασία “κλέφτης” και χρησιμοποιείται συχνά για να χαρακτηρίσει την πολιτική τάξη. Ένα χαρακτηριστικό ισπανικό σύνθημα είναι “Δεν υπάρχει ψωμί για τόσο chorizo(κλέφτη)”)

#spanishrevolution

Η δράση της αστυνομίας στην Σαλαμάνκα ανοίγει μια μέρα γεμάτη διαμαρτυρίες και καταστολή πολλών απο αυτών. Γίνονται βίαιες εξώσεις και αστυνομικές επεμβάσεις σε Βιτόρια, Λογρόνιο, Σεβίλλη, Άβιλες, Τενερίφη, Μπούργος -όπου πραγματοποιούνται δύο συλλήψεις- Βίγο, Μαδρίτη, όπου η αστυνομία ανοίγει το δρόμο για να περάσουν τα οχήματα των αρχών, και Γρανάδα, όπου η αστυνομία ορμά εναντίον δύο αγανακτισμένων μέσα στο δημαρχείο. Σε άλλες πόλεις όπως η Σαραγόσα, το Μπιλμπάο, η Παμπλόνα, η Σεβίλλη και η Μάλαγα, οι συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται χωρίς την επέμβαση της αστυνομίας.

12/06/2011

#catalanrevolt

Στο Βαγιές Οριεντάλ, το κίνημα των αγανακτισμένων αριθμεί δώδεκα χωριά, που συντονίζονται ως “Αγανακτισμένοι του Βαγιές Οριεντάλ”. Είναι οι κατασκηνώσεις σε Γκρανογιέτς και Μογιέτ ντελ Βαγιές και οι συνελεύσεις των Καλντές ντε Μοντμπούι, Λα Λιαγκόστα, Παρέτς ντελ Βαγιές, Καρντεντέου, Γινάρς ντελ Βαγιές, Μοντμελό, Λα Γκαρίγκα, Σαντ Φελίου ντε Γκοδίνες, Σαντ Σελόνι, Αιγουαφρέδα και Κάνοβες ι Σαμαλούς. Στην Ταραγόνα γίνεται μια συνέλευση για να συντονιστούν οι καταυλισμοί των Καμπ, Μπάις Πενεδές και Τέρρες ντελ Έμπρε.

#spanishrevolution

Σταματά η κατασκήνωση στην Πουέρτα ντελ Σολ, αλλά το 15M συνεχίζει. Αποφασίζεται επίσης να “σηκωθούν” οι κατασκήνωσεις σε Σαλαμάνκα, Σόρια, Οβιδεο, Αλμερία και Μέριδα. Οι Anonymous ρίχνουν την ιστοσελίδα της ισπανικής αστυνομίας, η οποία ημέρες νωρίτερα είχε ανακοινώσει πως είχε συλλάβει τον “πυρήνα” της οργάνωσης με τρεις συλλήψεις στη Βαλένθια, στη Χιχόν και στο Αρένις ντε Μαρ.

#globalcamp

Ημέρα του Τρίτου Ευρωπαϊκού Ραντεβού στο οποίο καλεί το ελληνικό κίνημα.

13/06/2011

#catalanrevolt

Η κατασκήνωση του Ρέους σταματά "για να σεβαστούμε και να συμμετάσχουμε στην γιορτή της πόλης."

14/06/2011

#catalanrevolt

Το πρωί, αποτρέπεται η έξωση του Ματίας, στο Σαν Ανδρέου ντε Παλομάρ. Το απόγευμα, περίπου δεκαπέντε ταυτόχρονες πορείες βγαίνουν από τις γειτονιές της Βαρκελώνης και τους δήμους της μητροπολιτικής περιοχής με κατεύθυνση το πάρκο της Σιουταδέγια (όπου βρίσκεται η Καταλανική Βουλή). Οι λαϊκές συνελεύσεις που δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα της απεργίας της 29ης Σεπτεμβρίου 2010, πιο πρόσφατα με την εμφάνιση του 15Μ ή εδώ και χρόνια, δείχνουν έτσι την ικανότητά τους να κινητοποιούν. Οι διαδηλωτές περνούν τη νύχτα στο ύπαιθρο γύρω από το πάρκο - κλειστό από περισσότερα από 300 στελέχη της Αυτόνομης και της Ισπανικής Αστυνομίας - ακριβώς μπροστά στις πύλες.

15/06/2011

#catalanrevolt

Από τις 6.30, γύρω από την Καταλανική Βουλή, η αστυνομία επιτίθεται σε διαδηλωτές που κάθονται στο έδαφος σύμφωνα με την απόφαση της συνέλευσης να ενεργήσουν “μαζικά, αποφασιστικά και μη βίαια". Κατά τη διάρκεια της μέρας, γίνονται μέχρι και έξι επιθέσεις της αστυνομίας κατά των διαδηλωτών, σε μια από τις οποίες συλλαμβάνονται επτά άτομα. 4.000 άτομα περικυκλώνουν το πάρκο, με στόχο να παρεμποδίσουν την έναρξης της συζήτησης σχετικά με τις περικοπές. Κατά τη διάρκεια του πρωινού, στιγμές έντασης με ορισμένους βουλευτές που εισέρχονται με τα πόδια και περνούν ανάμεσα απο διαδηλωτές που τους σπρώχνουν και φτύνουν. Άλλα στελέχη μπαίνουν με φορτηγάκια της αστυνομίας, ενώ το σύνολο της κυβέρνησης και ορισμένοι βουλευτές εισέρχονται με ελικόπτερο. Στις μία το μεσημέρι γίνεται συνέλευση γύρω από το πάρκο. Εν τω μεταξύ, στο εσωτερικό της βουλής, όλες οι τροπολογίες απορρίπτονται από τις ψήφους των CiU, PP και του ανεξάρτητου βουλευτή Τζοάν Λαπόρτα, που αντιπροσωπεύουν το 30% του εκλογικού σώματος και το 20% του πληθυσμού της Καταλονίας και που δεν ανέφεραν τις περικοπές του προϋπολογισμού στο προεκλογικό τους πρόγραμμα. Η συνέλευση αποφασίζει να εγκαταλείψει το Κοινοβούλιο και να κατευθυνθεί προς την πλατεία Σαν Τζάουμε. Στις έξι το απόγευμα, περισσότερα από χίλια άτομα πραγματοποιούν μια μη βίαιη διαμαρτυρία στην πλατεία, καθισμένοι στο έδαφος. Ξεκινά κατασκήνωση στο Σαν Φελίου ντε Γιομπρεγάτ.

#spanishrevolution

Σταματά μια έξωση στην περιοχή του Τετουάν της Μαδρίτης, όπου επίσης γίνεται συγκέντρωση μπροστά στην ελληνική πρεσβεία σε αλληλεγγύη με την γενική απεργία στη χώρα.

#globalcamp

Γενική απεργία στην Ελλάδα. Μαζικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες ελληνικές πόλεις.

16/06/2011

#catalanrevolt

Συνέντευξη τύπου στο πάρκο της Σιουταδέγια όπου η #acampadabcn τονίζει ξανά τις μη βίαιες, μαζικές και αποφασιστικές προθέσεις της, αναφορικά με τα γεγονότα του Κοινοβουλίου. Ένα μέλος του κινήματος, δηλώνει στους δημοσιογράφους: «Δεν μας εκπροσωπούν αυτές οι ενέργειες και ως εκ τούτου δεν είμαστε υπεύθυνοι για αυτές." Στη Βαλένθια, εκατοντάδες άνθρωποι βγάζουν κόκκινες κάρτες στον Φρανθίσκο Κάμπς, Πρόεδρο της Κυβερνήσεως, κατά τη διάρκεια της τελετής ανάληψης.

#spanishrevolution

Διαμαρτυρίες και κατσαρόλες μπροστά στα αυτόνομα κοινοβούλια κατα τη διάρκεια των πράξεων ανάληψης των καθηκόντων των προέδρων της Καστίγια Λα Μάντσα στο Τολέδο, και Καντάμπρια στο Σανταντέρ.
Στη Μαδρίτη, σταματά η έξωση ενός κατοίκου 74 χρόνων στη γειτονιά της Πάρλα και πραγματοποιείται διαμαρτυρία στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης ενάντια στην επίσκεψη του Φελίπε ντε Μπορμπόν (του πρίγκηπα της Ισπανίας). Επίσης, γίνεται διαδήλωση για την υπεράσπιση των δημόσιων υπηρεσιών.

17/06/2011

#catalanrevolt

Στις έξι το απόγευμα, συμπίπτοντας με τη 22η Συνάντηση Εταιριών στη Σέου ντε Ουρζέλ, πραγματοποιείται συνάντηση των Συνελεύσεων του Πονέντ και μια πράξη διαμαρτυρίας.

18/06/2011

#catalanrevolt

Διαδήλωση για την υπεράσπιση της εκπαίδευσης στα καταλανικά, που καλείται από το σύνολο της σχολικής κοινότητας της Βαλένθια. Συγκεντρώσεις σε Βαλένθια, Αλικάντε, Καστεγιόν και Βαρκελώνη με συνολική συμμετοχή 22.000 ατόμων. Ενωτική πορεία στο Ρέους (στις 7μ.μ. Στην Πλατεία Ελευθερίας) με σύνθημα “Ενάντια στην κρίση και στις περικοπές, υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας”. Στις 9.00 αρχίζει η “Πορεία του Αλατιού” στην πλατεία Σάντα 'Αννα του Ματαρό. Στις 10.00, μια διαδήλωση ξεκινά από την πλατεία Ντε λα Φάμπρικα μέχρι το Βιλασάρ ντε Μάρ, όπου συναντά αυτή του Ματαρό, στις 11.00. Η πορεία συνεχίζεται κατά μήκος της ακτής μέχρι την Πρεμιά ντε Μάρ, όπου ενώνεται με μια άλλη που βγήκε απο το Βιλασάρ ντε Μαρ στις 12.00. Στις 19.00, η πορεία φτάνει στην Μπανταλόνα, μετά τη στάση για φαγητό στο Μασνόου. Πορεία στην Τζιρόνα.

19/06/2011

Πέντε εβδομάδες μετά την 15η Μαΐου, ημερομηνία της αρχής του κινήματος, οι δρόμοι ξεχειλίζουν και πάλι. Οι συνελεύσεις στις γειτονιές ως ενωτική δομή της αγανάκτησης, τα κοινωνικά δίκτυα ως στοιχείο διάδοσης-και συνάντησης-ή ο θυμός ενάντια στην χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης των γεγονότων του Κοινοβουλίου, όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι οι αιτίες της εντυπωσιακής απάντησης που έδωσαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι την 19η Ιουνίου στους δρόμους ολόκληρου του ισπανικού κράτους, στην αναποτελεσματικότητα του σημερινού πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού συστήματος. Μια απάντηση ήρεμη, γεμάτη δημιουργικότητα και κυρίως, ιδιαίτερα μαζική. Από τις πλατείες στους δρόμους, δημιουργώντας ένα τεράστιο κύμα αγανάκτησης.

#catalanrevolt

Η “Πορεία του Αλατιού” αρχίζει από τις 10.30. Περνά από το Σαν Αδριά ντε Μπεσός στις 11.30 και φτάνει στην πλατεία Καταλούνια στις 2.00. Την ίδια ώρα που από την γέφυρα του Εσπλούγες ντε Γιομπρεγάτ, ξεκινά το άλλο κομμάτι προς την ίδια κατεύθυνση, το σημείο όπου θα αρχίσει η μεγάλη διαδήλωση. Δεν είναι το μόνο. Προς την Βαρκελώνη κατευθύνονται περισσότερο από είκοσι στήλες από τις γειτονιές και εκατοντάδες άνθρωποι που προέρχονται από τα χωριά και τους δήμους της Μητροπολιτικής Περιοχής με δημόσια μέσα μεταφοράς. Μια ιστορική διαδήλωση. Με το σύνθημα “Ο δρόμος είναι δικός μας. Δεν θα πληρώσουμε την κρίση σας” η πορεία διανύει την απόσταση μεταξύ της πλατείας Καταλούνια και του πάρκου της Σιουταδέγια, με την οδό Λαγιετάνα γεμάτη για τρείς ώρες. 200.000 άνθρωποι, που συμμετέχουν στην τρίτη μεγαλύτερη διαδήλωση της δεκαετίας- απαντούν στην ποινικοποίηση του κινήματος που προωθούν ομόφωνα η εξουσία και τα μέσα ενημέρωσης τις ημέρες μετά την 15η Ιουνίου. Διαδηλώσεις στην Τζιρόνα (4.000 άτομα), στην Τορτόσα (1.000 άτομα), στην Λιέιδα (3.000 άτομα), στην Ταρραγόνα (10.000 άτομα), στην Βαλένθια (80.000 άτομα), στην Πάλμα (15.000 άτομα) και στην Μαόν (500 άτομα).

#spanishrevolution

Μαζικές διαδηλώσεις σε 50 πόλεις της χώρας. Στη Μαδρίτη, 150.000 άνθρωποι ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Συντονιστικού των αγωνιζόμενων Συνοικιών και Χωριών και βρίσκονται στην πλατεία Νεπτούνο, στα 300 μέτρα από το Κονγκρέσο, μετά από έξι πορείες που ξεκίνησαν από διαφορετικές γειτονιές και γύρω δήμους προς τους δρόμους της πρωτεύουσας. Διαδηλώσεις 10.000 άνθρώπων στην Κομποστέλα, 5.000 στο Βίγκο, 5.000 στη Σεβίλλη, 30.000 στις Καναρίες Νήσους ή 20.000 στη Σαραγόσα, μετά την διάλυση του καταυλισμού. Οι διαδηλώσεις επίσης σε Γκιχόν, Μπιλμπάο, Σαν Σεμπαστιάν, Παμπλόνα, Άβιλα, Λογκρόνιο και Μέριδα. Στο τέλος των διαδηλώσεων, οι “αγανακτισμένες πορείες” ξεκινούν με τα πόδια για Μαδρίτη για να επεκτείνουν τις διαμαρτυρίες και τις προτάσεις του κινήματος σε όλες τις δυνατές πόλεις, κοινότητες και περιοχές και να γίνει μια μεγάλη διαδήλωση στις 23 Ιουλίου στην πρωτεύουσα του κράτους.

#globalcamp

Η αστυνομία συλλαμβάνει 100 άτομα που προσπαθούν να υποστηρίξουν μια διαδήλωση στο Παρίσι, επειδή δεν είχαν άδεια να το πράξουν. Στις Βρυξέλλες, 500 άτομα συγκεντρώθηκαν στη γειτονιά του Ιξελες και στον υπόλοιπο κόσμο, διαδηλώσεις έλαβαν χώρα στο Λονδίνο, το Δουβλίνο, τη Λισαβόνα, το Μπουένος Άιρες και το Σαντιάγο της Χιλής. Ημέρα του Τέταρτου Ευρωπαϊκού Ραντεβού που διοργανώνεται από το ελληνικό κίνημα την 26η ημέρα διαμαρτυρίας.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License