Cronologia del moviment #15M

15/05/2011

La manifestació convocada per Democràcia Real Ja sota el lema “No som mercaderia en mans de polítics i banquers” supera totes les expectatives. 130.000 persones surten al carrer a una seixantena de ciutats de tot l’Estat espanyol.

#catalanrevolt

Als Països Catalans, es fan manifestacions a Alacant, Palma, Maó, Lleida, Figueres, Castelló de la Plana o Torrevella. A Barcelona, 26.000 persones recorren el tram que uneix la plaça Catalunya amb el parc de la Ciutadella. A València, una manifestació de 5.000 persones dóna el tret de sortida a les acampades i, un cop acabada la marxa, 30 persones decideixen passar la nit al ras a la plaça de l’ajuntament.

#spanishrevolution

La manifestació col·lapsa el centre de Madrid, des de la plaça Cibeles fins a la Puerta del Sol. Quan acaba la manifestació, es fan talls de trànsit a la Gran Via i les càrregues de la policia provoquen enfrontaments a la plaça de Jacinto Benavente, el carrer de Fuencarral, Valverde i la mateixa Puerta del Sol. La policia espanyola efectua dinou detencions. Acabats els enfrontaments, un centenar de persones acampen a la Puerta del Sol i difonen la intenció de quedar-s’hi fins el 22 de maig, el dia que se celebren les eleccions municipals i autonòmiques a l’Estat espanyol, a través del *hashtag #acampadasol. Hi ha manifestacions a Albacete, Algesires, Almeria, Arcos de la Frontera, Badajoz, Bilbao, Burgos, Càceres, Cadis, Ciudad Real, Compostel·la, Conca, Còrdova, la Corunya, Ferrol, Granada, Guadalajara, Huelva, Jaén, La Palma, Lanzarote, Las Palmas de Gran Canaria, Lleó, Logronyo, Lugo, Màlaga, Mèrida, Múrcia, Ourense, Oviedo, Pamplona, Plasència, Ponferrada, Puertollano, Salamanca, Sant Sebastià, Santander, Saragossa, Sevilla, Sòria, Santa Cruz de Tenerife, Toledo, Ubrique, Valladolid, Vigo, Vitòria, Jerez.

16/05/2011

#catalanrevolt

Barcelona se suma a les acampades iniciades a València i Madrid. 59 persones dormen al ras a la plaça de Catalunya responent a una convocatòria espontània feta pel Twitter. Els serveis de neteja reguen la plaça des de les vuit del vespre per evitar que ningú acampi. Tot i així, el nombre de gent concentrada augmenta progressivament i, a les deu de la nit, quan el terra és eixut, fan una concentració durant la qual decideixen que s’hi queden indefinidament, amb la voluntat de tornar-hi tan bon punt se’ls faci fora i de cridar tothom a anar a la plaça de Catalunya per mostrar la seva indignació.

#spanishrevolution

Persones indignades de Bilbao, Granada, Màlaga, Saragossa i Sevilla se sumen a les acampades.

17/05/2011

#catalanrevolt

Centenars de persones passen la nit a la plaça de l’ajuntament de València. A la plaça de Catalunya de Barcelona, una assemblea de 300 persones debat sobre la resposta que es donarà davant la presència policial que hi ha als voltants de la plaça. Finalment, es decideix que es farà resistència passiva no-violenta i es continuarà amb la determinació de tornar a la plaça si hi ha un desallotjament. Comencen les acampades a Palma i a la plaça de la Font de Tarragona.

#spanishrevolution

A les cinc de la matinada, la policia espanyola desallotja prop de 250 persones que passen la nit a la Puerta del Sol i en deté una. Les desallotjades es concentren als jutjats de la plaça de Castilla per solidaritzar-se amb les persones detingudes a la manifestació del 15-M. A la tarda, milers de persones rebutgen el desallotjament policial i #acampadasol torna a ser una realitat.
Centenars de persones es manifesten a la plaça de la Encarnación de Sevilla i a la plaça de l’Obradoiro de Compostel·la, on algunes desenes comencen l’acampada. A més de Compostel·la, també se sumen a les acampades la Corunya, Vigo, Ourense, Granada, Valladolid, Santander, Pamplona, Santa Cruz de Tenerife, Las Palmas de Gran Canaria, Cadis, Oviedo i Saragossa. A més, hi ha concentracions a Burgos, Segòvia, Toledo i Càceres.

18/05/2011

#catalanrevolt

Comença l’acampada a la plaça Ricard Vinyes de Lleida i a la plaça Santa Anna de Mataró. A Barcelona, a les dues de la matinada, una delegació del dispositiu de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra fa acte de presència a la plaça i demana a la gent concentrada que marxi perquè es pugui netejar. Les persones concentrades decideixen que netejaran la plaça elles mateixes i que, per tant, no caldrà marxar. Quan ho comuniquen a la delegació policial, aquesta es retira. A la nit, ja són 1.500 persones les que assisteixen a l’assemblea de la plaça de Catalunya.

#spanishrevolution

La policia espanyola desallotja una per una les persones acampades a Granada i en deté tres. Les juntes electorals provincials de Granada, Sevilla i Almeria desautoritzen les concentracions del vespre. Les indignades desobeeixen la decisió de les juntes provincials i es fan concentracions a les tres ciutats. També hi ha concentracions a Oviedo i Santa Cruz de Tenerife i comencen les acampades de Huelva i Logronyo.

#globalcamp

El moviment de les indignades comença a rebre mostres de solidaritat internacional. Hi ha concentracions davant les ambaixades espanyoles d’Amsterdam, Londres i Porto.

19/05/2011

#catalanrevolt

La junta electoral provincial de València il·legalitza les acampades durant la jornada de reflexió. La junta electoral provincial de Catalunya s’inhibeix davant la petició del govern que es pronunciï i posa la decisió en mans de la Junta Electoral Central (JEC). L’acampada de Barcelona ja ha recollit 40.000 signatures de suport ciutadà. Les acampades o assemblees s’estenen a Vic, Granollers, Rubí, Olot, Alacant, Castelló, Tortosa, Elx i Gramenet del Besòs. Es fa una concentració a Benidorm.

#spanishrevolution

La Junta Electoral Central declara il·legals totes les “concentracions i reunions” convocades pel 21 de maig (jornada de reflexió) i el 22 de maig, dia de les eleccions. A les vuit del vespre, la Puerta del Sol registra un altre ple històric i l’acampada es continua mantenint, tot i la prohibició. La prohibició encén els ànims arreu i ja hi ha acampades a Granada, Tenerife, Màlaga, la Corunya, Gran Canària, Saragossa, Compostel·la, Bilbao, Santander, Salamanca, Gijón, Huelva, Vigo, Sevilla, Múrcia, Burgos, Còrdova, Pamplona, Toledo, Oviedo, Segòvia, Ourense, San Sebastià, Badajoz, Logronyo, Cadis, Almeria, Cartagena, Zamora, Ferrol, Lleó, Jaén, Ciudad Real, Albacete, Jerez, Valladolid, Guadalajara, Palència, Conca, Pontevedra i Mèrida. Es fan concentracions a molts llocs, també a Arrecife o Zafra.

#globalcamp

La solidaritat internacional continua, amb concentracions a Londres, Berlín, Amsterdam, Bolonya, Pàdua, Buenos Aires, Göteborg, Edimburg, Varsòvia, París o Lisboa.

20/05/2011

#catalanrevolt

El conseller d’Interior de Catalunya, Felip Puig, assegura que no aplicarà l’ordre de la JEC. Milers de persones fan picar les cassoles a la plaça de Catalunya. Arriben les protestes a Castelldefels, Alcoi, Vilanova i la Geltrú, Torredembarra, l’Alguer, Manresa i la Seu d’Urgell. Comencen les acampades a Girona, Menorca, Gandia, Figueres, Amposta, Yecla, Eivissa, Reus, Sabadell i Igualada.

#spanishrevolution

La junta electoral provincial de Madrid prohibeix, un cop més, la concentració a la Puerta del Sol. El govern espanyol renuncia a desallotjar les persones concentrades i la indignació esclata passada la mitjanit amb un crit mut, que s’escenifica aixecant i movent les mans, per inaugurar la jornada de reflexió. 20.000 persones es manifesten a Màlaga. També hi ha cassolades a ciutats com Àvila, Algesires, Terol, Vitòria, Almeria o Jerez de la Frontera.

#globalcamp

Les concentracions i acampades solidàries amb el moviment indignat de l’Estat espanyol esclaten a escala mundial. Tenen una repercussió especial a Itàlia, on es fa una crida a través de les xarxes socials a sortir a les places de les ciutats més importants del país. Hi ha mobilitzacions a Porto, Montpeller, Vancouver, San Diego, Bogotà, São Paulo, Hèlsinki, Estocolm, Jönköping, Leeds, Birmingham, Brussel·les, Praga, Budapest, Zuric, Ginebra, Poitiers, Atenes, Istambul i Miami. La revolta de les acampades s’estén per Itàlia gràcies a la ràpida difusió feta per les xarxes socials. Sota el lema Pren els carrers. L’Italia del nostro scontento. ¡Indigna’t!, a les vuit del vespre es fan concentracions a Catània, Palerm, Tàrent, Bari, Nàpols, Roma, Perusa,, Sàsser, Lecce, Foggia, Teramo, Macerata, Ancona, Siena, Florència, Liorna, Pontedera, Pisa, Viareggio, Trieste, Gorizia, Venècia, Treviso, Rovigo, Verona, Reggio de l’Emília, Parma, Brescia, Monza, Milà, Pavia, Gènova, Savona, Cuneo i Torí.

21/05/2011

Jornada de reflexió massiva a les places. Nit de desobediència civil. Centenars de milers de persones continuen a les places de tot l’Estat i desobeeixen la il·legalització de les acampades per la seva coincidència amb la jornada de reflexió de les eleccions municipals i autonòmiques. Arreu es fan activitats, assemblees, xerrades i fòrums.

#catalanrevolt

Les acampades s’estenen a Benidorm, Sants, Cornellà de Llobregat, Sant Quirze del Vallès, Cabrils i Torrevella. Les concentracions principals es donen a Barcelona, València i Palma, on es multipliquen les manifestants de dies anteriors, així com la gent que pernocta a les places.
També hi ha mobilitzacions a llocs com Alzira, Reus, Amposta, Gramenet del Besòs, Cardedeu, Vic o Sant Cugat del Vallès.L’únic indret on la policia intervé és Alcoi, on es produeix un desallotjament.

#spanishrevolution

Les acampades ja s’han estès a Sòria, Arrecife, Vitòria, Osca, Avilés, Ponferrada, Lugo, Ceuta, Terol, Àvila o Talavera de la Reina. Els principals enclavaments del moviment a l’Estat s’omplen de gom a gom amb cassolades i assemblees que s’allarguen fins a la matinada. Hi ha concentracions a la Puerta del Sol de Madrid, a Sevilla, a Bilbao, a Saragossa, a Valladolid o a Tenerife.

#globalcamp

Les protestes s’estenen a Cork, Berlín, Vílnius, Sidney, Phnom Penh, Guadalajara, Mèxic DF, Santo Domingo, Lima, Santiago de Xile, Bergen, Copenhaguen, Hamburg, Tòquio, San Francisco, Los Angeles, Mont-real, Nova York, Cancun, San José, Galway, Dublín, Nottingham, Düsseldorf, Munic, Tübingen, Lugano, Lió, Dublín, Cochabamba i Bordeu. Segueixen les concentracions davant moltes ambaixades espanyoles com la d’Atenes.

22/05/2011

#catalanrevolt

La jornada electoral transcorre amb les places a vessar i sense una postura conjunta del moviment davant els comicis. L’abstenció és la primera opció que prenen les catalanes i els catalans davant les eleccions municipals, tant a Catalunya (per davant de les votants de Convergència i Unió) com a les Illes (per davant del Partit Popular). Al País Valencià, però, l’electorat escull majoritàriament votar el Partit Popular, que supera el nombre de gent que opta per l’abstenció. Els vots nuls i els vots blancs creixen a totes les comunitats. El Partit Popular guanya les eleccions municipals al País Valencià i les Illes Balears. El centenar de candidatures alternatives –com les d’Unitat Popular (CUP) o les Alternatives del Vallès (CAV)– creixen i sumen 150 regidores i 80.000 vots a tot el país. Quatre municipis més s’afegeixen a l’onada d’indignació: el Masnou, on se celebra la primera assemblea d’indignades; Balaguer, on després d’una cassolada es constitueix l’assemblea sota el nom d’Indignats de la Noguera, i la Llagosta i Parets del Vallès, on es fan cassolades. A més, les acampades de València i Palma decideixen continuar “indefinidament”.

#spanishrevolution

L’abstenció també és l’opció més escollida al total de l’Estat. Gairebé dotze milions de persones decideixen no anar a les urnes. Les que hi van, gairebé 23 milions de persones, opten majoritàriament per votar el Partit Popular, que obté el 41,04% de les alcaldies, davant el 23,01% d’alcaldies que aconsegueix el Partit Socialista Obrer Espanyol, que pateix un revés històric. Els vots blancs i nuls es doblen i marquen màxims històrics. La coalició abertzale Bildu sorprèn al País Basc i s’imposa al PNV per més de 250 regidores. Les eleccions passen desapercebudes per les acampades. A Madrid, Saragossa, Sevilla, Màlaga, Bilbao i Granada, decideixen tirar endavant les acampades i, a la nit, les places es tornen a omplir de sacs i tendes.

#globalcamp

Es continuen fent concentracions arreu del món: Kàtmandu, Sheffield, Veroia, Nova Delhi, Leipzig, Cagliari, Bristol, Graz, Viena i Atenes, on milers de persones acampen a la plaça Syntagma. Davant la Comissió Europea, a Brussel·les, es fa una concentració i una assemblea, on es remarca la importància d’una aliança europea.

23/05/2011

#catalanrevolt

Comencen les acampades a Ripoll i Cerdanyola del Vallès i es fan assemblees per primer cop a Barberà del Vallès, l’Hospitalet de Llobregat, Les Corts (Barcelona), Premià de Mar i Sant Boi de Llobregat. Hi ha concentracions a llocs com Viladecans, Mataró o Manacor. Es fan accions a València per reclamar la gratuïtat dels espais públics.

24/05/2011

#catalanrevolt

A Tarragona, es fa una cercavila contra les entitats financeres. En to festiu s’entra a la delegació d’Hisenda situada a la Rambla Nova. A Barcelona, un centenar de persones irrompen al consell de govern de la Universitat de Barcelona per evitar l’aprovació de retallades. Rua indignada de cassoles a Teià des del parc de Can Godó fins a la plaça de Catalunya. Assemblees descentralitzades als barris valencians de Russafa, Cabanyal o Patraix.

#spanishrevolution

A Múrcia, un centenar de persones indignades entren a la televisió autonòmica, 7 Región de Murcia, per denunciar la manipulació dels mitjans i, tot i alguns moments de tensió amb els directius, aconsegueixen llegir un manifest que reivindica “una televisió pública de qualitat i plural, sense corrupció”.

#globalcamp

A Brussel·les, un jove s’escola dins el Parlament Europeu i exigeix a les eurodiputades i eurodiputats “una democràcia real ja”. A la nit, la policia francesa desallotja la plaça de Bellecourt de Lió.

25/05/2011

#catalanrevolt

Comencen les acampades a Argentona, Badia del Vallès i Sant Boi de Llobregat. Primeres protestes i assemblees a Santa Perpètua de Mogoda i Sant Feliu de Llobregat

#globalcamp

Grècia torna a sortir al carrer amb una convocatòria feta a través de les xarxes socials. Es fa una concentració de gairebé 50.000 persones a la plaça Syntagma d’Atenes, però també hi ha protestes als carrers de més de trenta ciutats com Tessalònica, Iràklio o Patres. Concentració a la ciutat italiana de Ferrara.

26/05/2011

#catalanrevolt

Primera assemblea d’indignades a Ripollet. Manifestació contra les retallades a l’Ensenyament a Terrassa i Barcelona, on milers de persones, estudiants i professorat, surten al carrer contra la precarització dels llocs de treball i l’encariment de les matrícules. Comencen les acampades a Martorell i el Prat de Llobregat. S’atura un desnonament a Badalona.

#spanishrevolution

S’aprova un programa de mínims a la Puerta del Sol de Madrid.

27/05/2011

#catalanrevolt

Es produeixen desallotjaments a la plaça de Catalunya de Barcelona i Ricard Vinyes de Lleida. A Barcelona, el desmantellament del campament i el desallotjament de les acampades es fa sota el pretext d’una operació “per garantir la salubritat pública i retirar objectes perillosos”. Milers de persones s’apropen al perímetre de la plaça i eviten la sortida dels camions de la brossa, que s’emportaven les pertinences de la gent acampada. Aleshores, es produeixen agressions policials indiscriminades contra manifestants, que resisteixen sense oposar violència des de terra, fet que fa que 120 persones requereixin assistència mèdica i quinze més siguin traslladades a centres hospitalaris, amb pronòstics greus causats per l’impacte de pilotes de goma. L’afluència massiva de solidaritat fa que els cordons policials que protegien la plaça acabin cedint. La plaça és recuperada pel poble i la policia fuig disparant pilotes de goma. Les reaccions davant l’actuació policial no es fan esperar. Una manifestació d’estudiants de les facultats de la zona universitària baixa tallant l’avinguda Diagonal fins a la plaça de Catalunya. La premsa digital internacional obre portades amb la notícia del desallotjament i amb crítiques molt dures cap a l’actuació policial. La crítica també és compartida pels partits de l’oposició al Parlament o pel Síndic de Greuges, que inicia una investigació d’ofici. A la tarda, una manifestació contra les retallades a Sanitat recorre la Rambla de Barcelona.
A Lleida, una trentena de mossos desallotja les persones acampades
–diverses de les quals resulten ferides arran dels cops que rebuts mentre feien resistència passiva– i efectua dues detencions. Després, les manifestants es dirigeixen cap a la comissaria fins que deixen en llibertat amb càrrecs les dues persones detingudes.
A la nit, les places tornen a ser un clam contra la violència policial. A Barcelona 40.000 persones i a Lleida 4.000, omplen ambdues places. No estan soles. Arreu hi ha concentracions de suport. Arenys de Mar, Reus, Amposta, Mataró, Canet, Girona, Tortosa, Vilanova i la Geltrú, Alacant o Viladecans són només alguns dels indrets on la indignació es multiplica, ara en forma de rebuig als desallotjaments.

#spanishrevolution

La solidaritat amb Barcelona i Lleida es trasllada, també, a ciutats de l’Estat com Múrcia, Compostel·la, la Corunya, Vigo, Madrid, Salamanca, Vitòria, Valladolid, Zamora, Saragossa, Albacete, Toledo, Bilbao, Badajoz o Granada. Fer concentracions a les set del vespre és la consigna que corre per la xarxa. Tot i que aquestes concentracions tenen el protagonisme, cal destacar una manifestació molt nombrosa que es fa a Màlaga contra l’acte del dia de les Forces Armades i la ratificació del consens de mínims per part de l’assemblea de la Puerta del Sol, a Madrid.

#globalcamp

Concentració a Recife (el Brasil) i manifestació contra la cimera del G-8 a Deauville, una petita ciutat de l’Estat francès.

28/05/2011

#catalanrevolt

Es refan els campaments de Barcelona i Lleida. Es fa la Primera Trobada de Barris, Pobles i Viles de Catalunya, com un primer pas per coordinar les assemblees i acampades sorgides arran de l’aparició del moviment 15-M. A Pineda de Mar, comença l’acampada.
La plaça de Catalunya de Barcelona s’omple per evitar que la celebració de la victòria de la Champions per part del FC Barcelona acabi en un altre intent de desallotjament sota el pretext de la preservació de l’ordre públic. Tot i que a l’inici de les càrregues policials (produïdes pels incidents al carrer Pelai i que acaben amb 100 detencions i 132 persones ferides) els Mossos intenten entrar a la plaça, centenars de persones aconsegueixen resistir assegudes a terra, amb les mans enlaire i en silenci. La policia es retira i la plaça celebra una altra victòria.

#spanishrevolution

Se celebren assemblees populars a 41 barris de Madrid i a 77 municipis de la Comunitat de Madrid com a mostra de la descentralització del moviment.

#globalcamp

Concentració a Carmaix-Plouguer. A Grècia es fa una crida a protestar a nivell europeu el 29 de maig.

29/05/2011

#catalanrevolt

Els fets del 27 i 28 de maig fan aplaçar l’assemblea on s’havia de debatre sobre la continuïtat de l’acampada. La gent membre del govern o del Parlament és xiulada allà on va. És el cas del conseller Felip Puig –xiulat a Arnes– i de la presidenta del Parlament Núria de Gispert, que va ser rebuda amb xiulets a Ripoll, quan presidia els actes del casament a pagès. Manifestacions a València i el Masnou. Neixen les assemblees indignades de Begues i Cambrils.

#spanishrevolution

Manifestació a Sevilla.

#globalcamp

La policia francesa desmantella l’acampada que es duia a terme a la plaça de la Bastilla de París. La concentració havia aplegat 1.000 persones contra “l’atur, la inseguretat i la corrupció”. A Grècia, es registren protestes històriques a una seixantena de ciutats en el dia de la primera Cita Europea. La principal és la d’Atenes, on 100.000 persones surten al carrer sota la consigna *Que marxin ja!

30/05/2011

#catalanrevolt

Les comissions de Barcelona debaten sobre les diverses possibilitats de continuïtat de l’acampada. A València, decideixen continuar amb l’acampada. Les assemblees promouen una acció simbòlica i coordinada consistent en treure 155 euros del banc (en referència al 15 de maig). Es bloqueja el consolat francès a Barcelona com a mostra de solidaritat amb el desallotjament de la plaça de la Bastilla.

#spanishrevolution

Desacampen a Toledo.

31/05/2011

#catalanrevolt

Un centenar de persones netegen la plaça de Sant Jaume de Barcelona –on hi ha el Palau de la Generalitat i la seu del consistori barceloní– fent al·lusió a l’excusa de Felip Puig per desallotjar la plaça el 27 de maig: netejar-la. L’assemblea on s’havia de decidir el futur de l’acampada de Barcelona se suspèn per la pluja. Neix l’acampada Despí i es constitueix l’assemblea d’Alella. Una manifestació recorre els carrers de Girona i Salt i inaugura el procés assembleari en aquesta darrera ciutat, sota el lema *Salt indignada i solidària. Desenes de persones acampen davant l’Hospital de Viladecans per denunciar les retallades en matèria de sanitat impulsades pel conseller Boi Ruiz.

#globalcamp

Al vespre, 50.000 persones rodegen el Parlament grec –situat a la plaça Syntagma d’Atenes– i retenen al seu interior els diputats i diputades, que no podran sortir fins a la mitjanit. La consigna és: “No marxarem fins que marxi el govern, el Parlament i el seu deute”. A la plaça, se senten crits de “Lladres, lladres!” o “Ara el Parlament és la vostra presó”.

01/06/2011

#catalanrevolt

Ara sí. L’acampada de Barcelona afronta el debat sobre la continuïtat. Hi ha acord en el fet de posar l’accent sobre el moviment i no sobre l’acampada. Hi ha acord pel que fa a la idea de marxar als barris i estructurar el moviment des d’allà. Les discrepàncies arriben a l’hora de decidir de quina manera s’ha de fer. Com que no s’arriba a cap punt de consens, l’assemblea decideix aplaçar la decisió fins el 5 de juny. Comença l’acampada a Malgrat de Mar. Les indignades gironines es concentren davant l’Hospital Josep Trueta per donar suport a la plantilla que fa vaga. Manifestació que surt dels centres d’ensenyament públic de Premià de Mar contra les retallades. Es fan vagues a la japonesa a les biblioteques de la UPC i la UB de Barcelona.

#globalcamp

Concentració a la plaça Sintagma d’Atenes. Un grup de manifestants bloqueja la sortida del Club Nàutic de Corfú, on sopen diversos diputats i diputades gregues i estrangeres en un sopar ofert pel Parlament grec a diversos membres del Comitè Executiu del Consell Europeu per als Refugiats i Exiliats. Un altre grup bloqueja les portes d’un centre per a la tercera edat, on fa una visita el portaveu del govern grec (Petalotís), que haurà de sortir per la porta del darrere. Arran de l’allau de crítiques a la desinformació fetes per milers d’indignades a la pàgina de Facebook de Mega TV, la cadena,la primera televisió privada del país, decideix eliminar-ne la pàgina per por a la mala publicitat.

02/06/2011

#catalanrevolt

Comença una acampada a Calella. Les indignades aturen un desnonament a Montcada.

03/06/2011

#catalanrevolt

Neix Ulldecona Indignada amb una assemblea i una rua de cassoles. A Mataró, es fa una cercavila des del Parc de Cerdanyola fins la plaça de Santa Anna.
El conseller d’interior, Felip Puig, condecora el cos d’antidisturbis dels Mossos d’Esquadra quan tot just fa una setmana de les càrregues policials del 27 de maig, en què diversos agents van apallissar persones que resistien pacíficament des de terra. Manifestació a Vic contra el racisme i la presència de Plataforma per Catalunya a la comarca d’Osona.

#spanishrevolution

Comença l’Assemblea Interacampades a Madrid. Hi assisteixen 56 assemblees de tot l’Estat. Es decideix fixar dues grans dates de mobilització. L’11 de juny, coincidint amb la constitució de la majoria de consistoris, i el 19 de juny, data de mobilització global.

04/06/2011

#catalanrevolt

Xiulada popular a Felip Puig durant la inauguració de la Fira de la Cirera de Paüls.
A Barcelona, la jornada és intensa. Al matí, se celebra la Segona Trobada de Pobles, Barris i Viles de Catalunya i, a la tarda, una marxa de protesta acaba a la Conselleria d’Interior per demanar la dimissió de Felip Puig. 1.500 persones hi fan picar les cassoles des de dos quarts de vuit fins a les nou del vespre, moment en què tornen en manifestació a la plaça de Catalunya de Barcelona.

#globalcamp

Concentració a Mèxic DF. Desallotjen l’acampada a Lisboa.

05/06/2011

#catalanrevolt

Manifestació contra les centrals nuclears a Barcelona sota el lema *Tanquem ja les nuclears! L’assemblea d’aquesta ciutat pren una decisió sobre el futur del moviment barceloní. #acampadabcn esdevindrà una àgora permanent, on es reuniran comissions i es continuaran fent les assemblees, però deixarà de ser una acampada. El vessant nocturn de la concentració no es mantindrà. Es pren la mateixa decisió a l’assemblea de l’acampada de Lleida. Felip Puig és escridassat a Valls.

#globalcamp

Dia de la segona Cita Europea a Grècia, on una manifestació massiva a la plaça Syntagma d’Atenes (70.000 persones) torna a rodejar el Parlament amb crits de “Lladres, lladres!”.

06/06/2011

#catalanrevolt

Concentració davant l’Alcampo de Mataró per donar suport a les treballadores en vaga. Primera assemblea de l’acampada Castellar, a Castellar del Vallès. Una cercavila persegueix el secretari d’Universitats del govern espanyol, Marius Ruviralta, pels passadissos de la facultat d’Empresarials de la UB amb l’objectiu de denunciar les retallades i l’acomiadament de professorat associat.

07/06/2011

#catalanrevolt

Cassolada al parc de Can Godó de Teià. L’equip legal que va seguir el procés del desallotjament de la plaça de Catalunya de Barcelona el 27 de maig emet un informe on assegura que la policia va vulnerar drets fonamentals com el dret de la integritat física i moral, el dret dels mitjans de prova pertinents per garantir el dret de la tutela judicial efectiva, el dret de comunicar o rebre lliurement informació i els drets de la propietat, de la intimitat personal i de reunió i lliure circulació. S’evita un desnonament a Sant Andreu de Palomar.

#spanishrevolution

L’assemblea general de la Puerta del Sol decideix aixecar el campament el diumenge 12 de juny a les dotze del migdia.

08/06/2011

#catalanrevolt

Concentració en defensa dels serveis públics, per l’ocupació i contra les retallades a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, convocada per CCOO, IAC i UGT, i a la plaça de l’Ajuntament de Tortosa convocada per treballadores i usuàries de la sanitat i l’ensenyament. Comença la concentració davant el Palau de Benicarló de València, on l’endemà se celebrarà la sessió constituent de la nova legislatura de les corts valencianes.

#spanishrevolution

S’aixeca l’acampada a Màlaga.

09/06/2011

#catalanrevolt

Cercavila a Reus. La policia espanyola carrega contra les manifestants que protestaven a les corts valencianes i realitza cinc detencions. Diverses persones resulten ferides i contusionades.

#spanishrevolution

A Madrid, torna a haver-hi una concentració davant el Congrés dels Diputats, aquest cop per solidaritzar-se amb les manifestants de València.

10/06/2011

#catalanrevolt

Comença l’acampada a Sant Andreu de Palomar.

#spanishrevolution

Ja han desacampat a Pamplona, Terol i Granada. Accions contra la reforma de la negociació col·lectiva a la seu de la CEOE i al Ministeri de Treball, a Madrid.
Detenció d’activistes d’Anonymous per part de la policia espanyola.

11/06/2011

Accions a tot el territori i arreu de l’Estat espanyol davant la constitució dels ajuntaments després dels comicis municipals. El moviment, que té com un dels eixos temàtics principals la reivindicació d’una democràcia real, és present de maneres molt diferents a la investidura d’alcaldes i alcaldesses.

#catalanrevolt

La repressió és present a tres ciutats. A Sagunt, a Palma –on la policia deté tres persones que havien pujat al balcó de l’ajuntament per una bastida– i a Castelló, on un grup d’indignades són desallotjades del garatge per on havien de sortir les autoritats municipals. La jornada es desenvolupa amb normalitat a d’altres ciutats. A Malgrat de Mar, es fa un funeral de la democràcia; a Pineda de Mar, es fan actes de circ i una cassolada; a Calella, se simula una gala dels premis Òscar posant una catifa vermella perquè hi passi la classe política. S’irromp a diversos plens, com el de Gandia; es fan concentracions, com a Badia del Vallès, Reus, Tortosa i el Masnou, o manifestacions, com a Girona –on s’apleguen 3.000 persones contra les retallades socials i laborals. Les concentracions més sonades tenen lloc a Badalona –on es crida contra el xenòfob Xavier Garcia Albiol amb trossos de xoriço a la mà– i a Alacant, on els xiulets es dirigeixen al president de la diputació, del PP d’Alacant i imputat en el *cas Brugal*, José Joaquín Ripoll.
El veïnat del barri de la Bordeta de Barcelona entra a Can Batlló, un espai recuperat pel barri en una lluita de 30 anys a la qual s’hi suma #acampadasants i que serà autogestionat pel veïnat.

#spanishrevolution

L’actuació policial a Salamanca inaugura una jornada moguda i plena de concentracions força nombroses i de repressió contra moltes d’elles. Es produeixen desallotjaments amb violència o actuacions policials a Vitòria, Logronyo, Sevilla, Avilés, Tenerife, Burgos –on hi ha dues detencions–, Vigo, Madrid –on la policia obre pas als cotxes de les autoritats– i Granada –on la policia s’abraona sobre dos indignats dins el consistori. A d’altres ciutats com Saragossa, Bilbao, Pamplona, Sevilla o Màlaga, les concentracions es desenvolupen sense actuacions policials.

12/06/2011

#catalanrevolt

Al Vallès Oriental, el moviment d’indignades ja compta amb dotze pobles, que es coordinen a Indignats Vallès Oriental. Són les acampades de Granollers i Mollet del Vallès i les assemblees de Caldes de Montbui, la Llagosta, Parets del Vallès, Cardedeu, Llinars del Vallès, Montmeló, la Garriga, Sant Feliu de Codines, Sant Celoni, Aiguafreda i Cànoves i Samalús. A Tarragona, es fa una assemblea per coordinar les acampades del Camp, el Baix Penedès i les Terres de l’Ebre.

#spanishrevolution

S’aixeca el campament a la Puerta del Sol, però el 15-M continua. També es decideix aixecar l’acampada a Salamanca, Sòria, Ovideo, Almeria i Mèrida. Anonymous tomba la web de la policia espanyola, que dies anteriors havia assegurat que havia capturat la seva cúpula, amb tres detencions fetes a València, Gijón i Arenys de Mar.

#globalcamp

Dia de la tercera Cita Europea convocada pel moviment grec.

13/06/2011

#catalanrevolt

S’aixeca l’acampada de Reus “per respectar i participar a la festa major de la ciutat”.

14/06/2011

#catalanrevolt

Al matí, s’evita el desnonament d’en Matías, a Sant Andreu de Palomar. A la tarda, una quinzena de marxes simultànies surten dels barris de Barcelona i de municipis de l’Àrea Metropolitana en direcció al parc de la Ciutadella. Les assemblees populars creades arran de la vaga del 29 de setembre de 2010, més recentment amb l’aparició del 15-M o, fins i tot, anys enrere, mostren així la seva capacitat de mobilització. Les manifestants passen la nit al ras al voltant del perímetre del parc – tancat per més de 300 agents dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana – i posant-se davant les portes.

15/06/2011

#catalanrevolt

Des de les 6:30h, es produeixen càrregues policials al voltant del Parlament contra manifestants que seuen a terra seguint els criteris decidits a l’assemblea de fer una acció “no-violenta, massiva i determinada”. Durant el dia, es compten fins a sis càrregues policials contra manifestants, una de les quals acaba amb set persones detingudes. 4.000 persones envolten el parc amb l’objectiu d’aturar l’inici del debat sobre els pressupostos de les retallades. Durant el matí, es produeixen moments de tensió amb alguns diputats i diputades que entren a peu entre els manifestants i que reben empentes i escopinades. D’altres entren amb furgonetes policials, mentre el govern en ple i alguns diputats entren amb helicòpter. A la una del migdia es fa una assemblea amb totes les persones que envolten el parc. Mentrestant, a l’interior, les esmenes a la totalitat són rebutjades gràcies als vots de CiU, PP i el diputat no adscrit Joan Laporta, que representen un 30% del cens electoral i un 20% de la població catalana i que no esmentaven les retallades pressupostàries a cap dels seus programes electorals. L’assemblea decideix marxar del Parlament i dirigir-se a la plaça de Sant Jaume. A les sis de la tarda, més d’un miler de persones protagonitzen una asseguda no-violenta. Comença l’acampada a Sant Feliu de Llobregat.

#spanishrevolution

S’atura un desnonament al barri de Tetuan de Madrid, on també hi ha una concentració davant l’ambaixada grega en solidaritat amb la vaga que hi ha en aquell país.

#globalcamp

Vaga general a Grècia. Multitudinàries concentracions a les principals ciutats gregues.

16/06/2011

#catalanrevolt

Roda de premsa al parc de la Ciutadella, on #acampadabcn es reafirma en les seves intencions no-violentes, massives i determinades respecte els fets del Parlament. Un membre del moviment assegura davant la premsa: “No ens sentim representats per aquestes accions i, per tant, no ens responsabilitzem d’elles”. A València, centenars de persones treuen targeta roja a Francisco Camps, president de la Generalitat, durant l’acte d’investidura.

#spanishrevolution

Protestes i cassolades davant els parlaments autonòmics durant els actes d’investidura dels presidents autonòmics de Castella la Manxa, a Toledo, i Cantàbria, a Santander.
A Madrid, s’atura el desnonament d’un veí de 74 anys al barri de Parla i es fa una protesta a la Universitat Autònoma contra la visita de Felip de Borbó. També hi ha una manifestació per la defensa dels serveis públics.

17/06/2011

#catalanrevolt

A les sis de la tarda, coincidint amb la 22a Trobada d’empreses a la Seu d’Urgell, es fa una trobada de les assemblees de Ponent i un acte de protesta.

18/06/2011

#catalanrevolt

Manifestació en defensa de l’ensenyament en català convocada per tota la comunitat educativa del País Valencià. Les concentracions a València, Alacant, Castelló i Barcelona registren una participació global de 22.000 persones. Manifestació unitària a Reus (19h Plaça de la Llibertat) sota el lema *Contra la crisi i les retallades defensem els nostres drets*. A les nou del matí, comença la Marxa de la Sal a la plaça Santa Anna de Mataró. A les deu, una marxa surt des de la plaça de la Fàbrica fins a Vilassar de Mar, on es troba amb la de Mataró, a les onze del matí. La marxa segueix per la costa fins a Premià de Mar, on conflueix amb una altra que ha sortit de Vilassar de Dalt a les dotze. A les set del vespre, la marxa arriba a Badalona, després d’haver-se aturat a dinar al Masnou. Cercavila a Girona.

19/06/2011

Cinc setmanes després del 15 de maig, data que dóna inici a aquest moviment, els carrers es tornen a omplir de gom a gom. Les assemblees als barris com a estructura aglutinadora de la indignació, les xarxes socials com a element difusor –i també de trobada– o la ràbia contra la manipulació mediàtica dels fets del Parlament, totes elles podrien ser causes de la resposta impressionant que van donar centenars de milers de persones el 19 de juny als carrers de tot l’Estat espanyol davant la inoperància de l’actual sistema polític, econòmic i social. Una resposta tranquil·la, plena de creativitat i, sobretot, massiva. De les places als carrers, creant una marea immensa d’indignació.

#catalanrevolt

La Marxa de la Sal torna a caminar des de les 10:30h. Passa per Sant Adrià de Besòs a les 11:30 i arriba a la plaça Catalunya a les 14h. La mateixa hora en què, des del pont d’Esplugues de Llobregat, surt l’altre tram en la mateixa direcció, al punt on començarà la gran manifestació. No és l’única. Cap a Barcelona, hi marxen més d’una vintena de columnes des dels barris i centenars de persones que es traslladen des dels pobles i comarques de l’Àrea Metropolitana en transport públic. Una manifestació històrica. Sota el lema *El carrer és nostre. No pagarem la vostra crisi*, la manifestació recorre el tram entre la plaça de Catalunya i el parc de la Ciutadella amb la Via Laietana plena a vessar durant tres hores. 200.000 persones –que integren la tercera manifestació més gran de la dècada– escombren la criminalització unànime empresa pel poder i els mitjans de comunicació els dies posteriors al 15 de juny. Hi ha manifestacions a Girona (4.000 persones), Tortosa (1.000 persones), Lleida (3.000 persones), Tarragona (10.000 persones), València (80.000 persones), Palma (15.000 persones) o Maó (500 persones).

#spanishrevolution

Manifestacions multitudinàries a 50 ciutats de l’Estat. A Madrid, 150.000 persones, convocades per la Coordinadora de Barris i Pobles en lluita, es troben a la plaça de Neptuno, a 300 metres del Congrés, després que sis marxes procedents de diversos barris i municipis propers recorrin els carrers de la capital. Hi ha manifestacions amb 10.000 persones a Compostel·la, 5.000 persones a Vigo, 5.000 a Sevilla, 30.000 a les Illes Canàries o 20.000 a Saragossa, després de l’aixecada de l’acampada. També es fan manifestacions a Gijón, Bilbao, Sant Sebastià, Pamplona, Àvila, Logronyo o Mèrida. Al final de les manifestacions, les *marxes indignades* posen rumb a Madrid per estendre les protestes i propostes del moviment a tots els pobles, viles i comarques possibles i celebrar una gran manifestació el 23 de juliol a la capital de l’Estat.

#globalcamp

La policia deté 100 persones que intentaven secundar una manifestació a París perquè no tenien permís per fer-ho. A Brussel·les, 500 persones es van concentrar al barri d’Ixelles i, a la resta del món, es van celebrar manifestacions a Londres, Dublín, Lisboa, Buenos Aires i Santiago de Xile. Dia de la quarta Cita Europea convocada pel moviment grec en el seu 26è dia de protestes.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License